théier vert
Mooie plant
De vijf schatten
thé noir
Weelderige zwarte thee
Om thee te oogsten, plukt de plukker de eerste twee blaadjes en de knop van de nieuwe scheuten tussen zijn duim en zijn wijsvinger. De plukker kent het meest aangewezen moment voor de oogst, en voor elke thee kiest hij enkel de zachtste blaadjes om zeer fijne thee te maken. Zwarte thee heeft zijn speciale donkere kleur te danken aan de fermentatiefase tijdens het transformatieproces. Zwarte thee is jarenlang houdbaar zonder smaakverandering. Deze thee met krachtige smaken vormt een uitstekende basis voor blends en gaat harmonieus samen met tal van geuren, bergamot, citroen, sinaasappel enz.
Thé Oolong
Mysterieuze Oolong thee
Oolong thee bevindt zich tussen zwarte en groene thee dankzij de halffermentatie. Er bestaan tal van Oolong-variëteiten, gaande van lichte en luchtige thee tot donkere en koperkleurige thee die smaakt naar gebrande karamel.
thé vert
Kleurrijke groene thee
De transformatie van groene thee is lichtjes anders dan die van zwarte thee. Naargelang van het gewenste type van groene thee laat men de blaadjes minder lang of langer verflensen. De delicate thee wordt vervolgens gedroogd in bakken om het fermentatieproces te stoppen. De blaadjes worden vervolgens gerold en in het vuur gehouden. Groene thee kan maandenlang bewaard worden maar verliest sneller zijn smaakkwaliteiten dan zwarte thee. De aanwezigheid van tannine in groene thee belemmert het bloeddrukverhogende effect van cafeïne. Groene thee heeft daardoor een ontspannende werking. Groene thee heeft zijn mooie kleur te danken aan de droogfase, waarin de kleur behouden blijft door de afwezigheid van eender welke oxidatiereactie.
thé blanc
Kostbare witte thee
Witte thee, zeer gemakkelijk herkenbaar aan zijn bleke kleur en zijn lichte en verfijnde smaak, is zeldzaam en kostbaar. Hij heeft zijn naam te danken aan de fijne witte donshaartjes waarmee de eerste knoppen zijn bedekt. De plukker oogst enkel deze knop en het eindblad van de nieuwe scheuten van de theestruik, waardoor de productie zo kostbaar is. De blaadjes worden vervolgens verflenst en gedroogd.
rooïbos
Flamboyante Rooibos
Rooibos is een struik die enkel groeit in de streek van de Cederberg, in Zuid-Afrika, ten noorden van Kaapstad. Hij is niet verwant met de theestruik, maar wordt vaak 'rode thee' genoemd dankzij de roodbruine infusie die wordt gemaakt van fijne stukjes van zijn blaadjes. De plukker oogst de twijgjes en blaadjes van de struik, die vervolgens door bladrollers gaan om de vezels te breken en zo de fermentatie te starten. De blaadjes fermenteren gedurende enkele uren, in stapels van 50 cm die bestoven worden met water. Ze drogen vervolgens in de open lucht, in dunne laagjes.
Heerlijke weldaden
Theïne
Caloriearm
Antioxidanten
Klaar voor een quiz?
×
Welke van deze 4 variëteiten is niet verwant met de familie van de thee?

Groen, wit, zwart, rooibos

Rooibos