siege twinings
Geschiedenis
Chronologie in een notendop
2737 vóór Christus

Drie legendes - een Chinese, een Indische en een Japanse - claimen de ontdekking van thee.

Meer info 

Volgens de Chinese legende werd thee per toeval ontdekt door keizer Shen Nung toen enkele blaadjes van een theestruik in het kokende water vielen waarvan hij net wou drinken. De keizer besloot even te proeven en ontdekte dat het drankje niet alleen heerlijk maar ook verfrissend was. Een Indische legende schrijft de ontdekking van thee toe aan de monnik Bodhidharma. Na zeven jaar die hij slapeloos en mediterend doorbracht, besloot hij op het einde van zijn krachten op enkele blaadjes van een nabije struik te kauwen en leefde hij opnieuw op. Een Japanse mythe vertelt ons het verhaal van diezelfde Boeddhistische monnik die, wanhopig omdat hij er niet in slaagde om wakker te blijven, zijn oogleden afsneed en op de grond gooide. Er groeiden theestruiken op de plaats waar zijn oogleden gevallen waren. De blaadjes van deze struiken verlosten hem van zijn vermoeidheid. In werkelijkheid bracht de Japanse monnik Dengyo Daishi in de 9e eeuw theezaadjes mee uit China.

1662

Thee doet zijn opmerkelijke intrede in het Verenigd Koninkrijk.

Meer info 

Thee werd in 1662 officieel in Engeland geïntroduceerd door de jonge Portugese echtgenote van Koning Charles II, Catharina van Braganza. Zij serveerde thee aan haar aristocratische vrienden aan het koninklijke hof, en zo werd thee al snel een trendy drankje.

1706

Thomas Twinings opent de eerste Twinings Shop in Londen, aan The Strand.

Meer info 

Thomas Twining leerde de kneepjes van de theehandel toen hij de jonge werknemer was van Thomas d’Aeth, een rijke Indische handelaar in St Giles. Hij kocht in 1706 Tom’s Coffee House en werd zelfstandig. Hij richtte het merk Twinings op. In die tijd openden tweeduizend etablissementen hun deuren. Het etablissement van Thomas Twining was gespecialiseerd in thee en koffie van het topgamma. De thee was afkomstig uit China en was als gevolg van de hoge belastingen heel duur. Daarom verkocht Twining zowel aan rijke families als aan andere koffiehuizen. In 1717 was zijn theeshop zo succesvol dat Thomas Twining genoodzaakt was om zijn zaak uit te breiden om de steeds talrijkere klanten te kunnen verwelkomen. Hij kocht het lokaal naast Tom’s Coffee House en opende een shop die het eerste theesalon ter wereld werd: The Golden Lion. Van die tijd dateert het acroniem Twinings met de goudkleurige leeuw. Vroeger werden de cafés uitsluitend bezocht door mannen. The Golden Lion was het eerste theesalon in de westerse wereld waar vrouwen mochten samenkomen om iets te drinken en de laatste roddels uit te wisselen.

1749

Daniel, de zoon van Thomas Twining, nam het bedrijf over bij het overlijden van zijn vader en exporteerde voor het eerst thee tot in Amerika, voor de Gouverneur van Boston.

Meer info 

Het succes ging gepaard met uitbreiding. In 1717 werd Thomas eigenaar van de drie aanpalende huizen naast zijn winkel aan The Strand, in Londen (de oorspronkelijke weg tussen de stad en het koninklijke centrum van Westminster). In die tijd hadden de huizen nog geen huisnummers, maar dit huis werd de beroemde Twinings Shop in 216 Strand, die vandaag nog altijd bestaat. Thomas Twining overleed in 1741. Zijn zoon Daniel kwam aan het hoofd van Twinings te staan, deed de onderneming bloeien en begon in 1749 thee te verkopen in de Verenigde Staten. De gouverneur van Boston behoorde tot zijn klanten. Bij zijn overlijden mocht Thomas Twining onder zijn prestigieuze klanten koninklijke relaties rekenen. Daniel, zijn zoon, was de eerste Twining die thee exporteerde. Uit het grootboek van het bedrijf blijkt dat Twinings in 1749 thee verkocht in Amerika. De gouverneur van Boston behoorde tot zijn klanten. De thee van de gouverneur was duidelijk zonder problemen aangekomen. Een anekdote: enkele jaren later, toen Amerikaanse patriotten Engelse thee dumpten in de haven van Boston, schreef een vooraanstaande schrijver: "De thee die de rebellen van Boston in zee gooiden, was geen Twinings".

1762

Mary Twining, de jonge weduwe van Daniel, neemt het bedrijf met meesterhand over in een periode dat veel theebedrijven hun deuren sluiten omwille van de zeer hoge belastingen.

Meer info 

Daniel Twining overleed in 1762. Zijn jonge weduwe Mary nam het bedrijf over, met de hulp van hun zoon Richard. Ze was zeer eerlijk en een uitstekende zakenvrouw. Ze was er heel trots op dat de thee die Twinings verkocht dan wel duur was, maar legaal werd gekocht. Ze beheerde de zaken van Twinings met meesterhand door bedreven een moeilijke periode te doorstaan waarin veel andere theezaken hun deuren sloten omwille van de te hoge belastingen op thee.

1784

Richard Twining leverde een grote bijdrage aan de goedkeuring van de Commutation Act, waardoor de belastingen op thee aanzienlijk verlaagden en thee voor iedereen toegankelijk werd.

Meer info 

Het was dankzij de actie van Richard Twining dat de Commutation Act in 1748 werd goedgekeurd. De belastingen op thee daalden en het intussen beroemde drankje deed zijn intrede in het dagelijkse leven van de Britten.

Richard Twining nam in 1771 het theebedrijf over van zijn moeder. Richards kennis van de theehandel was weergaloos. Op het moment dat thee bovenaan de politieke agenda stond, was hij een uitstekende onderhandelaar, wat hem tot de meest logische keuze maakte als voorzitter van de London Tea Dealers.

Aan het hoofd van de theehandel had Richard de volledige steun van de eerste minister, William Pitt. Hij was zeer overtuigend in zijn betoog dat de opbrengsten van de theehandel hoger zouden zijn als de belastingen verlaagd zouden worden. Te hoge belastingen werkten enkel smokkel in de hand.

Pitt begreep de boodschap en trof de nodige maatregelen. De Commutation Act van 1786 snoeide drastisch in de belasting op thee, waardoor thee eindelijk betaalbaar werd.

1787

Richard Twining voegt de apostrof toe aan de naam Twining's en laat het logo van het Huis tekenen.

Meer info 

Het logo met de gouden leeuw is het oudste commerciële logo dat al sinds de oprichting continu gebruikt wordt.

1832

Ontwikkeling van het fameuze recept van de Original Earl Grey.

Meer info 

Ontdek de legende van de Earl Grey thee van Twinings.

De Original Earl Grey thee, ontstaan uit een mooi verhaal, is het resultaat van een verrassende en geraffineerde combinatie van zwarte thee en de subtiele geur van bergamot, een citrusvrucht. Volgens de legende redde een gezant van Graaf Charles Grey II, eerste minister van Koningin Victoria, het leven van een Mandarijn tijdens een reis naar China. Als dankbetuiging onthulde deze laatste aan de Graaf (Earl in het Engels) een geheim: het recept van een Chinese thee met bergamotaroma.

1837

Koningin Victoria roept Twinings uit tot Officiële Hofleverancier.

Meer info 

In 1837 verleende Koningin Victoria aan Twinings zijn eerste Royal Warrant voor thee - Twinings werd zo Officiële Hofleverancier... Sindsdien heeft Twinings altijd de eer gehad thee te leveren aan elke Engelse monarch.

1900

Twinings ontwikkelt de English Breakfast thee.

1904

Twinings opent zijn eerste winkel in Parijs.

Meer info 

Twinings vestigt zich in Frankrijk en opent zijn eerste winkel in Parijs. Een anekdote: het waren de dokters van Harvey Twining (de 6e die deze familienaam droeg) die hem aanraadden om in Parijs te gaan wonen.

1956

Twinings levert thee voor de voedselpakketten van het Rode Kruis voor de krijgsgevangenen.

Meer info 

Toen Wereldoorlog II uitbrak, konden noch bombardementen, noch rantsoeneringen het verlangen naar en de nood aan een kopje Twinings thee - zo belangrijk om het moreel op te krikken - een halt toeroepen.

De theerantsoenering slaagde er niet in de activiteiten schade toe te brengen en Twinings leverde tijdens de hele duur van de oorlog thee aan de Engelsen. Twinings bezorgde thee aan het Rode Kruis voor de voedselpakketten voor de krijgsgevangenen, voor de Women's Voluntary Service en voor de kantines van de YMCA (Young Men's Christian Association).

Twinings produceert voor het eerst theebuiltjes.

1964

Twinings wordt overgenomen door Associated British Foods.

Meer info 

Sinds 1964 behoort Twinings tot de Britse groep Associated British Foods die wereldwijd meer dan 45.000 personen tewerkstelt. Het merk wordt verkocht in meer dan 115 landen. Vanuit Andover in Hampshire, waar de maatschappelijke zetel gevestigd is, is Twinings uitgegroeid tot een succesvolle internationale onderneming.

1972

Twinings is de eerste theeonderneming die de 'Queen's Award' onderscheiding voor de export van thee wint.

Meer info 

Het succes van Twinings op de competitieve wereldwijde theemarkt werd bevestigd in 1972, toen Twinings als eerste theehandelaar een Queen's Award voor export won. Twinings viert 300 jaar van subtiele theemelanges van topkwaliteit.

1995

Lancering van de Lady Grey.

1998

Lancering van de groene thee.

2006

Twinings viert 300 jaar van subtiele theemelanges van topkwaliteit.

2010

Lancering van het ijstheegamma FRESH.

2015

Twinings, nieuwe reclamespot.

Psst, hier schuilt een geheim
×
Wist u dit al?

Koningin Victoria riep Twinings in 1837 uit tot Officiële Hofleverancier.